top of page

Hakaret Suçu-TCK 125

Güncelleme tarihi: 25 Şub



Hakaret Suçu Nedir?

Hakaret suçu şerefe karşı suçlar bölümünde yer alıp TCK'nın 125. maddesi ile 131. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Hakaret suçunun bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat ederek veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırarak işlenmektedir. mağdurun gıyabında hakaret edilmesi durumunda ise en az üç kişi ile ihtilat edilmesi gerekmektedir.


Kişilerin ait oldukları toplumdaki şeref, haysiyet ve saygınlığının korunmasını istemeleri ile bu haklarını korunması doğrultusunda hakaret suç sayılmıştır. Anayasamızın 6. maddesinde de onurlu bir yaşam sürme hakkına değinilerek bu hak korunmuştur.


Türk Dil Kurumun sözlüğünde hakaret: ''Onur kırma, onura dokunma, küçültücü söz veya davranış '' şeklinde tanımlanmıştır.


Kanun maddesi gereğince hakaretin suç sayılabilmesi için mağdurun onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte olması gerekmektedir. Kişiye yöneltilen somut fiilin gerçek olup olmamasının bir önemi yoktur. Ancak yöneltilen söylemin gerçek olduğunun ispat edilmesi durumunda kişi cezalandırılmayacaktır.


TCK 125. Madde

Madde

TCK 125. Madde

(1)

Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.

(2)

Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.

(3)

Hakaret suçunun; a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı, b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı, c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.

(4)

Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.

(5)

Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.

Hakaret Suçu İki Şekilde İşlenebilmektedir

1- Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat edilmesi suretiyle işlenebilir. Örnek verecek olursak: ''Ahmet bir dolandırıcı herkesi kandırıp paralarını çalıyor ''

2- sövmek sureti ile işlenebilmektedir. Örnek verecek olursak: '' Sen tam bir kevosun ''


Hakaret Suçunun Cezası Nelerdir

1- Hakaret suçunun basit hali 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.

2- Suçun nitelikli halinde ise 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.


Hakaret Suçunda Şikayet ve Zamanaşımı

Hakaret suçunun TCK 125/1 ve 125/2 fıkralarının takibi şikayete bağlıdır. Mağdur tarafından hakaret edeni ve hakareti öğrenmesinden itibaren 6 ay içerisinde şikayet etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde şikayetçi olması sonuç doğurmaz. Her ne kadar daha sonrasından öğrenilmiş olsa da 2 yılı geçmesi halinde şikayet hakkını kaybeder.


Suçun diğer nitelikli halleri ise şikayete tabi değildir. Cumhuriyet Savcısı tarafından resen soruşturma açılır. 8 yıllık dava zamanaşımı süresi içerisinde açması gerekmektedir.



Hakaret Suçunda Önödeme ve Uzlaşma


  1. Hakaret suçunun basit hali olan TCK 125/1 maddesinde uzlaştırma hükümleri uygulanabilmektedir.

  2. TCK 125/2 maddesinde ise uzlaştırma hükümleri uygulanmaz ancak önödeme mevcuttur.

  3. Suçun diğer nitelikli hallerinde ise uzlaştırma veya önödeme mevcut değildir.


Hakaret Suçunda Görevli Mahkeme

Hakaret suçunda Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince Asliye Ceza Mahkemeleri görevlidir.


Son Söz

Sonuç olarak, Türk Ceza Kanunu’na göre hakaret suçu, bireylerin onuruna ve saygınlığına karşı yapılan bir saldırı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan her bir hakaret, belirli hukuki sonuçlar doğurarak ceza gerektirir. Mahkeme kararları da bu suçun ciddiyetini ve hukukun herkes için geçerli olduğunu pekiştirmektedir. Hakaret ve benzeri suçların önlenmesi, toplumsal huzuru sağlamak açısından büyük önem taşımaktadır. Toplum olarak hakaret içeren söylemlerden kaçınmalı ve sağlıklı bir iletişim kurmayı hedeflemeliyiz.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page